DRENTS-FRIESE WOUD

Het dorp Boijl ligt aan de rand van het nationaal park “Drents-Friese Woud”. Een van de grootste natuurparken van Nederland, waarin het heerlijk wandelen en fietsen is. In het park vindt men weilanden, vennetjes, zandverstuivingen en heidevlakten waar volop vogels gespot kunnen worden.Het is haast normaal als men ’s morgens vroeg en later in de avond groepjes reeën
tegenkomt. www.nationaalpark-drents-friese-wold.nl 
Rond het park zijn veel leuke dorpen die een bezoekje waard zijn zoals o.a. Oldeberkoop, Vledder, Diever en Appelscha maar ook Noordwolde met zijn fraaie Spokeplas waar het zomers heerlijk toeven is.

DE RUIMERE OMGEVING

Heeft men zin om een dagje te winkelen dan zijn grotere plaatsen zoals Steenwijk, Heerenveen en Wolvega dichtbij. De grote steden zoals Leeuwarden, Groningen en Assen zijn binnen 1 auto-uur te bereiken en bieden naast het winkelbestand ook vele musea.

Voor een dagje uit kan men naar
het dierenpark Wildlands gaan www.wildlands.nl of
naar de orchideeënhoeve in Luttelgeest www.orchideeenhoeve.nl

Zelfs een avondje of een middagje voetbal is mogelijk bij Sc Heerenveen of Sc Cambuur in Leeuwarden.

DE MAATSCHAPPIJ VAN WELDADIGHEID

Vorig jaar was het 200 jaar geleden dat generaal Johannes van den Bosch zijn proefkolonie begon in Frederiksoord. Je kunt je afvragen wat de drijfveer was voor deze fascinerende man: een praktische oplossing voor het enorme probleem dat bedelaars veroorzaakten in de steden tijdens het begin van de eeuw van de paupers, of een sociaal gevoel voor rechtvaardigheid dat ieder mens recht heeft op een minimaal bestaan? Wat was de invloed van de geest van die tijd! Tenslotte is 1818 ook het geboortejaar van Karl Marx. Voor diegenen onder u die wat meer willen weten is er in Frederiksoord het Museum De proefkolonie. www.deproefkolonie.nl

BOIJL

Bent u na al dit bezoeken, wandelen en gefiets moe geworden dan kunnen wij u de plaatselijke sauna in Boijl aanbevelen, die landelijk goed staat aangeschreven en op loopafstand is.

EN TENSLOTTE

Een ontmoeting aan de Boekelterweg…

Sommigen boeken een vlucht naar Johannesburg en vliegen de halve wereld over om zich onder te dompelen in de herinneringen aan een prachtig mens, Nelson Mandela. Anderen hebben daar het geld niet voor over, of ontbreekt het hun simpel aan de nodige gelden. Tenslotte leven  5,1  % van de Nederlanders onder de basisbehoeftegrens (cijfers 2014). Maar dankzij de beeldhouwer Gerrit van Dijk kunt u aan de Boekelterweg in de gemeente Weststellingwerf even stilstaan bij zijn nagedachtenis.
Eens toe aan een klein fietstochtje als u op De Groene Zoom verblijft! Neem naast de kerk in Boijl de Kerkeweg en volg het fietspad. Steek de Meulerveldweg over en vervolg het fietspad. Aan het eind hiervan gaat u linksaf de Boekelterweg op. Na ongeveer 100 m heeft u aan uw rechterhand een klinkerweg. Hier gaat u rechtsaf, want aan deze klinkerweg staat in een prieel bij het woonhuis van de beeldhouwer deze grote staatsman. U vindt er naast het markante beeld ook een vertaling van een gedicht van Nelson Mandela.
Vooral de volgende regel maakte op mij indruk: “En als we ons licht laten schijnen, schept dat voor de ander de mogelijkheid hetzelfde te doen.”

WP_20170829_13_34_01_Pro klein